חייל של כנרת

חייל של כנרת

 

לחיה ישראלי, אמו של אהרון ישראלי,  היה תיק קרטון ישן  עם שרוך שחור . על התיק  היה  רשום 'תיק לעניינים קשים'. זה היה  התיק  שלא  הראתה  לבנציון ישראלי בעלה.  בו כתבה  את כל כאביה, היסוסיה, בו ביטאה את תחושת העוול והמחסור. כאשתו של האיש  הסוער חשה  אחריות שלא לגלות לו את כל תחושותיה  כאמא, כחלוצה, כחברת כנרת.

בגיל 93 החליט אהרוניק  בנה לפתוח את כל תיקיו הקשים. להוציא לאור   את כל הקרבות שניהל עם חבריו, עם  בני משפחתו, ובמיוחד  עם המנהלים של כנרת . ביושרו היבש הוא מאמין כי הכל יש  לשים על השולחן, להעלות על הבמה. כנראה  החליט  כי  הוא ממשיך  את דרכו  של  יריבו  הגדול של אביו  בנציון ישראלי ,   אהרון שידלובסקי שהיה תמיד נחרץ, בוטה  וקיצוני.  לפני המון שנים  טען שידלובסקי  שחברות  , כמו בני אדם, יודעות  תקופות של שיגעון ומלחמה . הוא  האמין  כבר אז שעכשיו הגיע  תורנו ונפלנו לזרועותיו של השיגעון. כך היום  יוצא אהרוניק  לקרבותיו בקבוצת כנרת. בכך הוא ממשיך  היסטוריה  ארוכה של קיבוץ  הידוע  במתחיו הגלויים מיום הקמתו.

אך הספר  של  אהרון ישראלי הוא  הרבה יותר מאשר  הקאת כעסיו. הוא  אלבום יפהפה של  ארכיון המשפחה, הוא אוסף של מכתבים אישיים של איש  שחי בהיסטוריה. הוא יומן רוטט של אהבה לחנה אשתו, הוא ביטוי  לקרע פנימי של חייל  במלחמת העצמאות בעמק  הירדן.  הוא  סיפור  של חברות עמוקה  עם שותפיו   במלחמת העולם השנייה ובמיוחד עם איש  השונה  ממנו כל כך  לימים  האלוף   ישראל טל. הוא ספרו  של איש  השומר  על  כל סימני הדרך של כנרת  כפי שהוא  מפרש אותם ויוצא  לכל הקרבות על  הזיכרון של דור  המייסדים בעוד הוא מצנזר  בלהט את  זיכרונם של הממשיכים. . הוא  נאבק  על הסיפור. לא מוותר לאיש.

מבעד לוודאויותיו ולנוכחותו  הנחרצת  יש בו גם חיפושי דרך של בן הארץ שחש צימאון להיפגש  עם  היהודי שבו. בהיותו חייל  בצבא הבריטי יחד  עם אביו חש  כי הוא מתרחק  מאביו. ברשימותיו הוא יכתוב ב29  בנובמבר ביובש  כי כשקבוצת כנרת מתאספת אבא שלו נואם והחברים מפסיקים אותו:  הם לא רוצים את הנאום , הם רוצים לרקוד. אולם התרחקותו אז  מאביו הופכת להזדהות מוחלטת עם התבגרותו.

מילדותו כותב  אהרוניק   יומנים .  חשובה לילד  ולצעיר   הגדל בארץ החלוצים לרשום יומנים משך עשרות שנים, גם לאסוף את  המוני המכתבים, לארגן את הזיכרון האישי  שלו ושל סביבתו. לדידו  איסוף כזה  הוא ההימצאות בהיסטוריה. כל מסמך  זו האמת.   בהבאת מסמכיו כולל מסמכים של אלו  הכועסים עליו   הוא חש  ביטחון מוחלט.  המסמכים והצילומים  זוהי  ההיסטוריה .  העדות המשתקפת בהם לא יכולה  להיות חלקית. לא יכולה  לכזב. . כמה טוב  שלא  קרא  את  כל המסות והספרים  המערערים  בדיוק על נקודה זו. אך יש להניח כי גם  אם היה  קורא היה משתכנע  שהוא  הצודק ויוצא למלחמה. חייל  הוא  תמיד חייל.

כשמלאו לאביו של  אהרוניק  בנציון  50 שנה הוא עבר משבר קשה. כנרת  שמתחה אז פנים נראתה  בעיניו כסוטה  מהדרך. באותן שנים הגיעו לקבוצה  בוגרי תנועת הנוער ותבעו לשנות את הקיבוץ. להפוך אותו למאורגן יותר, לממוסד, לשיתופי יותר.  לדעתו של בנציון האב  המייסד תביעות אלו של הצעירים  נכנעות  מדי לעקרונות ולא פתוחות לדינמיקה  של החיים.  לדעתו  הנחרצות  והמבנה  הקשוח והמשקי  שהקבוצה  הולכת בו  הורסת את הקבוצה . בנציון  חש אז  כי כנרת  איננה  קשובה  לנדרש לצמיחתה של הקבוצה ומפעלה. הוא  הסתובב בשדות הקיבוץ וחש כי הם שוממים. אלא  שבימים  ההם של  משברו של בנציון היה  ברל כצנלסון ואפשר  היה  לשלוח  את בנציון  לשיחה עמו. איננו יודעים מה  אירע  בפגישה הזו מלבד אך בה הם  פרקו   את  המטענים  החורגים של לבם. אנו יודעים  כי יחד הם  קראו את הספר 'שכול וכישלון' של ברנר . מה   שכן ידוע לנו שאחרי הפגישה  יכול היה  בנציון  להתחיל מחדש. הוא  היה אז  זקן  החלוצים : בן חמישים.  ולמי  ילך  אהרוניק בן ה93 ?  ומה  יקרא?

במשבר  הגדול  שעבר  בנציון ב1937  לא ידע  כי  לפניו עומדים עוד  מפעלי ענק. הוא  יהיה  ממקימי מפעל השילוב בין אימוני ההגנה  והעבודה בקיבוץ הוא יעמוד  במרכז  מפעל ההתנדבות  לצבא  הבריטי. הוא יתגייס כחייל בבריגדה העברית, הוא יתכנן את קליטת העלייה ויביא   תמרים מעיראק לערבה. לאהרוניק בנו  בן למעלה מ90  הנוף נראה  אחרת. חבריו נפרדים ממנו והוא נותר  עם  צלקות קרבותיו בן 93.  לי הוא  שלח את הספר שלו חייל של כנרת  עם הקדשה עצובה וכועסת  'לזכרה  של כנרת'. הלב  נצבט. מצד אחד  הוא יזכור  בהתרגשות את  שעות האהבה  הגדולות  שלו  לכנרת שקיבלה  את בנו גור כששב  מן השבי הסורי, שהשתתפה באבלו הכבד  במות נכדו יוני. אך  האהבה הגדולה  הניכרת בצילומי הספר ובכמה  ממסמכיו לא מכסה  על הביקורת . הוא ינהל את הקרב  עם הקרובים לו כנראה מתוך אמונה  כי זוהי  המסורת  הכנרתית : בביקורתך הסוערת לשכניך  אתה מבטא  את אהבתך למקום ולרעיון.  במלחמה זו  נגד  דעות והכרעות  זולתך אין עוזבים את  העמדות ובכך מאדירים את  המסורת של  כנרת. . במיוחד   אין עוזבים את  העמדות אם  נשארים בהן פצועים.  אהרוניק מביא בספרו גם את דברי בעלי  המריבה עמו. כנראה מתוך ביטחון כי  אין הם משכנעים

או אולי מתוך תפישה שההיסטוריה הזקנה והחכמה  תשפוט.  ואני כקורא נאחז  דווקא בתמונות ובפרקים  בהם חורג המחבר  ממסעי הצלב שלו ומביע את רחשי הלב המציידים את האנשים בדרכם הארוכה.

כאמור הספר חייל של כנרת עוצב ונכתב  כספר צוואה. כקינה  על נשמת כנרת שאבדה . אך בתוך הקינה  שומעים גם  תפילת ההודיה.

מוזר  שאת ההוצאה לאור של  מניף דגל השוויון הקיבוצי  מסר אהרוניק ישראלי  בידי אורי מילשטיין  שהשקפותיו על שרידות לא בדיוק  זהות עם  האמונה הלוהטת באורח החיים של הקיבוץ.

צור מחצבתו: ספרו של היסטוריון ופמיניסט

צור מחצבתו: ספרו של היסטוריון ופמיניסט

בגיל 76 מוציא המחנך מוקי צור, מהדמויות הבולטות של התנועה הקיבוצית, אוטוביוגרפיה סוחפת ומסביר איך מלחמת העצמאות שינתה את חייו ומה הפתרון לשוויון אמיתי בין המינים

מוקי צור
מוקי צור. (צילום:מירי צחי)

צור, ההיסטוריון, המחנך והסופר שמסרב להיקרא סופר, ביניהם הביוגרפיות המאלפות של יהודה שרת, רחל, יצחק קצנלסון ופניה ברגשטיין.

כעת, לאחר כל זאת התפנה צור, איש קיבוץ עין גב ומהדמויות הבולטות בתנועה הקיבוצית, לכתוב ולהוציא לאור בהוצאת "הקיבוץ המאוחד" את "חצי חליל", אוטוביוגרפיה שובת לב. "זה בשביל הנכדים שלי", הוא אומר בדרכו הצנועה בעודנו יושבים קרוב לכנרת, הכה אהובה עליו.

הרגשת שהניגון שלך אינו שלם בלי הספר הזה, כדבריך בספר?
"גם לאחר שהספר הופיע, הניגון שלי עדיין איננו שלם. מי שקורא בו, מבין שיש לי בעיה עם הביטוי העצמי. בדרך כלל אני רגיל לכתוב על אחרים, וגם איתם לרוב לא קל לי, כי בהרבה מובנים אני לא רואה את עצמי כסופר כשאני מאוד ביקורתי לגבי מה שאני עושה".

יש שוני בין הכתיבה על הזולת לבין הכתיבה על עצמך?
"אני חושב שאין לי המרחק הדרוש אם כי אחרי הכל אני רואה את עצמי כילד בן עשר במלחמת העצמאות. גם אם זה נראה כמעבר להרי החושך, זה הולך איתי עד היום.

"כשאדם כותב על עצמו, היכולת להסתכל בפרספקטיבה מוגבלת, מה גם שבכתיבה יש לי תמיד רצון להפיק לקחים. איך אומר הבן שלי? 'ספר סיפור, אל תתווה דרכים'. אבל אני לא יכול בלי התוויית הדרכים, כי אצלי ההגות היא חלק מהרפתקת הכתיבה ואני לא יכול להיפטר מזה.

עשו לייק לעמוד הפייסבוק שלנו –'מעריב אונליין'

"מה הנחה אותי בכתיבת הספר? אמא שלי, וירה, הייתה אריסטוקרטית במהותה. לדבריה, כשהיא הייתה באה לעיר, היא הייתה מסתכלת אם תולים את הכביסה בחוץ או לא. זה היה לגביה קנה המידה אם תושביה תרבותיים. כשאני מסתכל על מה שכתבתי בספר, אחרי הכל אני אומר לעצמי שלא תליתי את הכביסה המלוכלכת שלי, אלא כיבסתי אותה.

"לכן, זה לא הווידוי של חיי ואולי יקומו נגדי מבקרים שיגידו: 'אנחנו רוצים דם!' מה לעשות, אני לא מחפש דם ואם יש משהו שמוציא אותי מכליי, זו שמחה לאיד, מה שהחלטתי לא לעשות בחיים שלי למרות שמדובר במלאכה מאוד קלה".

מה הנמשל משם ספרך, "חצי חליל"?
"באמת איבדתי בילדותי חצי חליל ונשארתי עם הפייה. יצאתי מהעניין בלי לדעת לקרוא תווים, כשהפסקתי אז ללמוד מוזיקה. אובדן חצי החליל רודף אותי עד היום מפני שוויתרתי על מימוש עצמי במוזיקה ובתחום הזה נותרתי נכה. הנכות הזאת מלווה אותי גם בדברים אחרים.

למרות כל מה שכתבתי, אני לא היסטוריון עד הסוף, גם לא סופר ולאחר כל מה שלמדתי ולימדתי, אני לא דוקטור. אני – אני".

מתגעגע לדשא

גם לאחר שחצה את גיל 76 , הוא דבק בכינויו מוקי, אם כי בתעודת הזהות שלו רשום שמואל צור. ילדותו עברה עליו בשכונת רחביה בירושלים כבנו של פעיל הציבור יעקב צור, לימים שגריר ישראל בארגנטינה ובצרפת, יו"ר הוועד הפועל הציוני ויו"ר קק"ל.

"רחביה של אז הייתה פרובינציה של חבורות מאוד סגורות של פקידים ואנשים משכילים עם המון אמביציה", הוא נזכר. "קירות האבן בירושלים לא מקריים. כדי להיכנס פנימה, צריך לחצוב באבן. הסתייגותי מאותה סגירות הביאה אותי לעמק הירדן".

איך היה לגדול עם אבא מפא"יניק?
"נהדר! קודם כל הוא הגיע איתך לפשרות כל הזמן. כל התכונות הטובות של מפא"יניק דבקו בו, אבל הוא לא רדף אחרי השלטון. אבא רצה לראות בי מנהיג בנוסח שהוא לא הצליח להיות. בכך אכזבתי אותו. אומנם אני מוקיר את העשייה הפוליטית, אבל לי זה לא התאים. כשהיה רעב במפלגת העבודה לצעירים, רצו להכניס אותי לכנסת וזה לא הצליח להם.

"הייתי צעיר ששחה בניגוד לזרם של הצעירים. הפריע לי אז שצעירים רצו להיכנס לפוליטיקה בזכות הגיל שלהם. זה נראה היה לי עקום. לדעתי, מערכת פוליטית לא צריכה להיות מבוססת על כריזמות של קדושים או של אנשי רוח. הטרגדיה של הפוליטיקה כיום היא שכאשר אדם נכנס למערכת הזאת, הוא מבודד את עצמו מיד ומצטרף למלחמת הכל בכל".

זיכרונותיו של צור נושאים אותו אל ימי המנדט. "עם כל הבוז שחשנו כלפי הבריטים, גילינו כמה חורים בתוך הסיטואציה הזאת", הוא משחזר. "אומנם זוכרים את שעות העוצר ואת ה'כלניות', שגירשו מעפילים, דבר שייזכר לגנאי, אבל כילד הסתובבתי ביניהם ולהפתעתי החיילים האלה, חובשי הכומתות האדומות, היו נחמדים אלינו וחילקו לנו סוכריות. בעקבות החלטת האו"ם, ב-29 בנובמבר 47', הם אפשרו לנו לטפס על המשוריינים ולהניף את הדגל שלנו".

מלחמת העצמאות הייתה לגביו חוויה מעצבת, ו"הרושם שלה עלי הולך וגדל עם השנים". "ככל שאני יודע יותר עליה, אני מבין איזו טראומה היא הייתה, אם כי אנחנו, הילדים, שיחקנו בין העמדות", אומר צור. "עוד לא עיכלנו את השואה, וכבר רבים מצאו את מותם במלחמה ההיא. כשהסתיימה, לא הייתה השהות לעיכול, כי מיד הגיעה העלייה ההמונית".

המלחמה תמה ומדינת ישראל קמה. אביו של צור התמנה כשגריר הראשון של ישראל בארגנטינה ובאורוגוואי. "בסך הכל לא הרגשתי נוח להיות בן של דיפלומט", הוא רואה כך את תקופת נעוריו. "הרי ילדי משרד החוץ יכולים למלא תחנה פסיכולוגית מכיוון שיש בעיה מאוד רצינית לילדי דיפלומטים. הבנאדם נלקח בגיל מאוד צעיר משורשיו ומוצא את עצמו במקום זר, בתוך עולם של דיפלומטיה, מה שמשאיר פצע להמשך החיים".

מה עשית אז?
"הלכתי לפעילות בתנועת נוער כדי להתרחק מהקלחת הדיפלומטית, ובזמן התיכון חזרתי לבדי ארצה ועברתי להתגורר אצל דודתי, הסופרת ימימה טשרנוביץ־אבידר (שכתבה עליו את "סיפורי מוקי השובב"). כשהורי עברו לתחנה הדיפלומטית הבאה שלהם, בפריז, בכלל לא הצטרפתי אליהם. התגייסתי לנח"ל ודרכו הגעתי לעין גב.

"כשהייתי בן 20, כבר נבחרתי כמזכיר המשק, תפקיד שאף פעם לא אהבתי אותו, אבל זה גם היה לי כמו אוניברסיטה לחיים. מדובר בתפקיד שמהותו לא הכי ברורה. שוכחים שמזכיר משק הוא לא מנהל וגם לא עובד סוציאלי".

צור, שהתכבד ביום העצמאות לפני כמעט שנתיים בהדלקת משואה בהר הרצל בשם ההתיישבות העובדת, מוסיף: "היום לא עושים שינויים במכת גרזן כמו בעבר ויש יותר נכונות לפשרות. יש לי הסתייגות מהשכר הדיפרנציאלי שהונהג אצלנו מאחר שאני בעד שכר שווה לעבודה. מצד שני, שמרנו על חדר האוכל ועל החינוך המשותף, כך שנשאר היחד".

למה אתה מתגעגע מהקיבוץ של פעם?

"לכל געגוע כזה יש מחירים. אני מתגעגע לדשא הגדול". ובאשר לעתיד הקיבוצים? "הרעיון הקיבוצי לא ימות, כי רעיונות הם לא בני אדם. בני אדם מתים, לא רעיונות. השאלה היא איך יהיו הקיבוצים בעתיד. אני לא קורא לחזור לקיבוץ כפי שהיה פעם. הרי אני לא בעד מפלגת הנוסטלגיה. כהיסטוריון, אומנם אני עוסק בחקר העבר, אבל זה מגלה לי לא רק את הפרחים, אלא גם את הקוצים. אין לי עניין לשוב אל הלחץ החברתי שהיה ואל הדלות הכפויה והמנוונת".

אין זמן לגמלאות

לאחר מלחמת ששת הימים היה צור בין יוזמי ועורכי "שיח לוחמים", קובץ שיחות ועדויות של חיילים מקיבוצים, וגם כתב ספרים על נופלים. "הספרים האלה היו הפרק הכי קשה שעברתי בחיי", הוא מציין. "משפחות הנופלים פשוט קרעו את לבי. זהו עיסוק שמאוד פוצע את מי שעוסק בו. אותי זה הביא לכך שבתקופת מלחמת יום הכיפורים חלמתי בלילות על הנופלים שכתבתי עליהם".

כשיצאת לשליחות בארה"ב מטעם התנועה, זה היה לגביך הלם תרבותי כמי שבא מהקיבוץ?
"עברתי שם תקופה מיוחדת במינה. פגשתי בארה"ב אנשים שהזכירו לי את ותיקי העלייה השנייה, שאותם פגשתי בארץ. בניגוד להיפים בארה"ב, אנשי העלייה השנייה אכן עבדו עבודת פרך, שהייתה חלק בלתי נפרד מההיפיות פורים שהוקדשו להם. זה היה הניסיון הבדיוני היחיד שלי בכתיבה".

מה גרם לך להפוך למטפלת?
"זה ביטא קטע חזק אצלי של שחרור הנשים. כפמיניסט, אני מתנגד לחלוקת תפקידים לפי המינים. כל זמן שלא יהיו גברים שיעסקו בחינוך, לא יהיה שוויון. לדעתי, מאוד חשוב למערכת החברתית שיהיו יותר גברים בחינוך. כל זמן שגברים לא ייתקלו בבעיות של נשים, תהיהנכות בצורת המנהיגות של החברה. גברים לא רק צריכים לפנות מקומות לנשים, אלא עליהם גם לקבל מהתכונות שנשים אגרו במהלך ההיסטוריה".

במהלך השבוע מתרוצץ צור כמרצה בין שלושה מוסדות חינוך – בגולן, באזור התחנה המרכזית בתל אביב ובירושלים,
לצד מפגשיו עם קבוצות קיבוצניקים ותיקים בעמק הירדן ובגבעת חיים. "אני עסוק מסביב לשעון", הוא אומר, "אבל לא מן הנמנע שיום אחד יגידו לי: 'תעזוב אותנו!'. כל עוד זה לא קורה, אני לא מפסיק להירתם לאתגרים חדשים, כולל ליווי של קיבוצים עירוניים בעיירות פיתוח. למי יש זמן לצאת לגמלאות".

כתבה של יעקב בר און במעריב על הספר חצי חליל

http://www.maariv.co.il/culture/literature/Article-459944

חווקה כעבור שנה

אנו יושבים במועדון בו ישבתי לפני  הרבה שנים בערב  בלתי נשכח לכבוד  ספר הזיכרונות של חברי הקיבוץ. זה לא  היה  ערב חגיגי. זה היה ערב  שמעליו  ריחפה שאלה  גדולה  ששאלו עצמם  המחברים של הספר. האם הזיכרון  יוכל להתמודד? חווקה לקחה  על עצמה לעמוד בפגישה עם הזיכרון  כיסוד משחרר. מעניק פרספקטיבה ודוחף לאחריות.

חווקה   דיברה  הרבה על כך  שחוויות  הימים הנוראים ההם לא יכלו לכבות את  החלומות.  שבכל האימה  הגדולה  שרד  החלום. אני שואל את עצמי כיצד התגברה בשנים אחר  כך על הסיוטים שבוודאי פקדו אותה. הרי ברור  שאז דווקא כאשר  התעוררה  הגיעה לחלום האמיתי : החיים  שהצליחה לבנות. המשפחה , הקיבוץ, הארץ והנעורים אותם ליוותה בעת פריחתם. אולם  אנו שנפקחנו לחלומותיה לא נדע מה עשתה  עם סיוטיה.

חווקה  היתה משוכנעת שתגיע לגן העדן, גם כשאינני בטוח  שהאמינה  בקיומו. היא  האמינה באהבתה האמיצה בחיים ובאחריות הגדולה  שהיא  מטילה  עליה.

אשת לוט  הפכה לנציב מלח כי הסתכלה  אחורה. חווקה האמינה כי  זיכרונותיה מביטים קדימה. היא  האמינה  ששם בימי הדם הנוראים נמצאו בצד המוות והחורבן  אנשים  ומצבים שיכולים וצריכים להתבונן בהם  אם רוצים ללכת קדימה . שם חילקו מרק, עשו תיאטרון, אהבו זה את זו, שנאו את המוות  ומרדו  בתוך הסופה.

קאנט טען  שהאדם הוא עץ עקום  שהתייבש . רבים האמינו אחריו  כי  יש לחטוב אותו ולרסקו , אחרים האמינו כי יש  ליישר אותו על ידי שבירתו. חווקה  האמינה כי יש לטפח אותו. להעמיק את שורשיו לדאוג לבית ולאנטנה. היא פגשה  כל אחד  כשהיא בודקת  בחיוך האם צריך לדאוג לו  להעמקת השורש, לבניית הבית או לשלוח אנטנה  לגבהים. היכולת להצמיח בה האמינה טמונה  היתה  במעשים קטנים מתוכם אפשר יהיה לראות את האופק הרחב ולא מתוך דיבורים גדולים המובילים בביטחה אל השיתוק. היא  האמינה  במעשים של יחד המחויב ליחיד ושל היחיד  המבקש את היחד.

חווקה  היתה תמיד חניכה. גם כשחיה תחת הגדולים ממנה בגיל  , מדריכיה ומוריה, אך גם  כשפגשה את   שותפיה  הצעירים . תמיד העמידה  עצמה  כחניכה התובעת ממדריכיה  לבטא  את אחריותם, את אהבתם. אומנותה  הגדולה  היתה  טמונה  ביכולתה  הנדירה  לקבל את אהבתם של אחרים. להיות נאהבת. אך דווקא בשל כך  ידעה   לאבחן בין  אהבה וחנופה. היא ידעה יפה  את ההבדל. . כחניכה היא  תבעה ממדריכיה   המבוגרים והצעירים לתהות  על משנתם. מן המורים המלומדים לא להילכד בתיאורם  המדוקדק, ומהמנהיגים  לא להיסחף בתביעותיהם ולא לדלג על  תהיות החיים שהתגלו. לחייך על תגליות של היסטוריונים, על ססמאות  שמתרוצצות בשוק.  על ערכים גדולים שלא יודעים להתגלם בפרטים הקטנים של החיים, על פרטי חיים  שכוסו על ידי מילים גדולות ואבדו.

תמיד רציתי להתדפק  על  דלתותיהם של מי שהאמין  בעיקרון התקווה וידע לאבחן אותו  מעריצות האשלייה. כמה דומים שני אלה ועד כמה  חשובה  האבחנה  ביניהם. חווקה   היתה  בת בית בדרך זו. היא הטילה ספק  בספקנות וחשדה  בחשדנות  אך האמינה בביקורת : אם רוצים להגיע לטוב  שבעולמות צריך לדעת לא להשתעבד למה  שנראה  כעולם הנתון. למצוא בעולם  פרצות וחיוכים, סיפור ודרך.

באזכרה, ביום השנה  לחווקה רבן פולמן, לוחמי הגיטאות.