אידיאולוגיה

אידיאולוגיה

בימי הנאורות בודקים ומבקרים את המשטר הקיים
נפוליאון האידיאולוגים לא פרגמטיים.
האידיאולוגיה הגרמנית – האידיאולוגים אינם מבינים מהיכן צצים הרעיונות שלהם- הם מצדיקים רוחנית יחסים חומריים. האוטופיסטים מנותקים מהדברים הממשיים שהם ענייני העבודה.
תפישה שהאידיאולוגיה משקפת בעיקום את החיים החומריים. ההוויה קודמת להכרה.
האסכולה הפרנקפורטית האידיאולוגיה נובעת מחיפצון ומניכור- מרעיונות ויחסים המגולמים בחפצים ומניכור מיחסי העבודה המתקיימים בחברה. היא שקר
זליגר : אידיאולוגיה מערכת שבה אנו מסבירים, מצדיקים ומבינים את פעילותנו החברתית.
תפישה כי האידיאולוגיה לא רק שאיננה משקפת אלא היא באה כדי להצדיק את השלטון הקיים.
האם האידיאולוגיה מבטאת באופן אחר את הסתירות והמצוקה שהודחקה
האם היא מטרימה את מה שיוכל להתבצע כפתרון למצוקות הללו או על ידי התפתחות טכנולוגית או על ידי שינויים פוליטיים
האם האידיאולוגיה שונה מהתיאוריה המדעית בכך שהיא כיצד החברה חיה את העולם ויחסים החברתיים השוררים.
בין אשליה לבין פנטזיה. האשלייה היא הרצון לשנות ולהתגבר על מצב כואב, פרובלמאטי. מה שלא נראה כניתן לפיתרון. האם האשלייה משתקת או בונה אלטרנטיבות.
קשר בין התפישה של פרויד על ההדחקה והיכולת להשתמש בתיאוריה כדי להביא בריאות לחולים. המבחן של התיאוריה היא במקרה הפרטי של החולה. כך גם האידיאולוגיה שהיא מונעת את מודעות הבעיות ומדחיקה. הפתרון היא היכולת להביא דרך לימוד המתקרב לבלתי מודע לאיזון מחודש ותבוני. הדת למשל מבטאת את המצוקה אך נמנעת להפוך אותה למסלול של שחרור.
מרקוזה בשנות הששים : סוף האוטופיה ותחילת עידן ההגשמה. החברה הצרכנית תאפשר מה שלא היה בעבר.
אלתוסר ההבדל בין האידיאולוגיה לבין מדע היא מחוללת פעולה וכבולה על ידי היותה מכשיר במאבקים חברתיים. האידיאולוגיה היא איך אנו חווים את היחסים.
האידיאולוגיה הסוציאליסטית מעניקה אפשרות למלחמה התיאוריה מאפשרת הבנה
לעומת התפישה שהאידיאולוגיה שקרית או מסלפת כאן האידיאולוגיה היא מכשיר התמודדות.
אצל לנין ואלתוסר היא מקבלת משמעות חיובית. הפרולטריון צריך להתחמש באידיאולוגיה כדי לנצח בקרב נגד הבורגנות והאידיאולוגיה שלה.
האם ניגוד בין ערכים לבין עובדות? האם ניגוד בין השפה הקוגניטיבית לבין השפה הפרספקטיבית ? ברמת הערכים יש חילוקי דעות מפורשים אך קריאת העובדות מושפעת על ידי הערכים והכיוון הערכי מושפע מן העובדות. ריאליזם מוסרי טוען לאי אבחנה בין עובדות לבין ערכים. אי ההסכמה הערכית מביאה לכך שאנו שוללים את קיומם.

האידיאולוגיה כמיתוס הרותם המונים. סורל : השביתה הכללית היא מיתוס מארגן
לא הכלכלה אלא המיתוס

אירגון השליטה הוא הדבר המסור על ידי האידיאולוגיה הבעייה : האם האידיאולוגיה קיימת אצל אופוזיציה? כיצד מפוררים אידיאולוגיה של השליטים ? האם האידיאולוגיה סוגרת בשיטה את הסתירות והסדקים ?
ההיסטוריציזם על פי פרי אנדרסון: החברה לטוטאליות אקספרסיבית מעגלית, ההיסטוריה – לזרימה ליניארית, הפילוסופיה- לתודעתו העצמית של התהליך ההיסטורי, המאבק הבין מעמדי- קרב בין סובייקטים קולקטיבים, הקאפיטליזם לעולם שהניכור הוא מהותו, הקומוניזם למצב של הומאניזם אמיתי המתקיים מעבר לניכור.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *