השיתופיות והזרם

לקראת ברית התחדשות החברה ברוח השיתופיות
כנס הזרם השיתופי

למרות כל התחזיות, כל קריצות העין והכעס, דברי האבל והתוכחה השיתוף עוד עמנו. אמנם כל משבר בניסיון השיתופי ידוע ומהדהד וכל צמיחה בו חסויה אך בשנים האחרונות חיפושי השיתוף בעולם ובארץ גדלים. בשפה התקשורתית מדובר על טרנד. אנחנו יודעים כי בעניינים אלו טרנדים אינם עניין רציני אך העובדה היא כי המון שנים מצפים להעלמות השיתוף והביקורת על אי –השוויון כנורמה מכוונת צמיחה ומודדת הצלחה גדלה. העייפות מן המהפכות השפופות והסדקים בחברה הגלובלית המסרבת לקבל אחריות אוניברסאלית מביאים הרבה אנשים לנסות כיוונים אחרים. לא להשלים עם הקצף השליט.

היום אנו יודעים יותר ויותר על קומונות, שכונות שיתופיות , חבורות מחנכים, קואופרטיבים יצרניים , מטבחים משותפים, חבורות שומרות סביבה, קיבוצים שיתופיים וקיבוצים השומרים זיקה אל ראשיתם השתפנית, יחידים המחפשים דרך וקבוצות צעירות , בני קיבוץ החיים חברה מרובת דורות וחברים המנווטים בשינוי הטכנולוגי והכלכלי בעולם מבקשים דרך. כל זה פורץ דרך למרות שהעקבות של הניסיון להעלים עין ולב מהניסיונות הללו גדול ביותר.

הכנס של הזרם השיתופי יוקדש השנה למפגש לימוד ושיחה עם אנשים צעירים המנסים לקדם מגמות סולידריות בחברה הישראלית ובתנועה הקיבוצית. לא מדובר כאן על לימוד משפטי או תקנוני אלא על שיחה על המכשולים והדחפים המובילים אנשים צעירים לנסות ולהעיז ללכת נגד הזרם בעיניים פקוחות. ראייה בהירה של המכשולים והציפיות, תיאור של ניצחונות ומפלות של מתחים ושמחות. לכנס יובאו גם הדים של התעוררות הרוח השיתופית בעולם כולו.

ייסודן וצמיחתן של קבוצות שיתופיות חדשות ופעולות שיתופיות בתוך מערכת קיבוצית קיימת אינן סיפור אחד. הן באות ממקור שונה, מחפשות כיוון מיוחד. גם הרכבם האנושי של הנושאים אותם שונה. לעתים קרובות הגיוון מביא לשיתוק היכולת להאזין איש לרעהו ולפעול במשותף. המפגש המשותף בכנס לא בא לערער על הכיוונים השונים אלא לכוון צעדים לקראת ברית של שונים המכוונים עצמם לחידוש פני החברה ברוח השיתוף ושוויון ערך האדם . אמונתם של המארגנים שזוהי התשתית והתנאי לחירות האמיתית, לאחריות האנושית.

המקורות הרוחניים של הניסיונות השיתופיים מגוונים, גם ההסדרים המלווים את ניסיון ההגשמה. בכנס נקשיב במקביל לקבוצות שייסדו עצמן, קבעו לעצמן מטרות ומנסות לגבש דרכים יותר קבועות ולחברים שהצטרפו לניסיונות שקדמו להם ומנסים לגלות בהם דרכים ליצירה חברתית המסוגלת להתמודד עם החברה העכשווית.

אנו מקיימים את הכנס הזה במועד הקרוב למאה שנים להתיישבות הקיבוצית . מחזורי חיים צברו ניסיון , צלקות וחלומות . גם ביטוי אמנותי וגם דרכי חשיבה פורצי דרך. משהו מן היצירה האמנותית של המגמות השיתופיות תבוא לידי ביטוי בכנס.

הכנס יתחלק לקבוצות דיון שתשמענה עדויות מקבוצות שנוסדו על ידי צעירים בתנועות הנוער וקבוצות אחרות , בין בני קיבוץ וחברים צעירים בקיבוצים המחפשים דרכם אל השיתוף הפתוח בתוך הקהילה הממוסדת והרב דורית.

יתקיים דיון על הניסיון לפתח שותפות בין מחנכים, בין יצרנים, בין הורים וילדים.

הדיון בניסיונות השיתוף בארץ ובעולם לא נעשה במנותק מן האחריות של קבוצות על סביבתן, הן מבחינה אקולוגית , הן מבחינה חברתית כלכלית ופוליטית. דווקא בקטע זה המגוון הוא עצום והצורך בקשר חיוני. הכנס יעסוק ביצירת תשתית לברית להתחדשות חברתית ברוח שיתופית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *